November 2007 - MusicFromNL

White Sands begon ooit als soloproject van de singer/songwriter Pascal Hallibert. Toch duurde het niet lang of er kwam versterking in de vorm van multi-instrumentalist Hans Custers. Nu anno 2007 is de formatie dankzij de toetreding van drummer Daan van Diest zelfs een trio geworden. Het heeft weinig gevolgen gehad voor de muzikale stijl van de band. De liedjes op dit debuutalbum zijn toch echte typische singer/songwriter-songs. De muziek doet een beetje denken aan Joseph Arthur, maar dan wel met een snufje a balladeer, een vleugje Steve Earle en een mespuntje Dylan.

‘Deseronto’ is een goed debuut. Elke song heeft een mooie opbouw en het geheel is goed verzorgd. Een echte uitschieter is alleen niet te vinden, waardoor het op het eerste gehoor een beetje voortkabbelt. Je moet er serieus voor gaan zitten om de songs goed op je in te laten werken. Dan ontdek je pas wat voor juweeltjes de groep heeft gemaakt, zoals daar bijvoorbeeld zijn ‘West Coast’ en ‘On the Plain’.

Het is mooi te horen dat er, ondanks dat het een debuutplaat is, toch de nodige ervaring al in de bandleden zit. Frontman Pascal Hallibert kenden we bijvoorbeeld al van de formaties Templo Diez en praise the twilight sparrow. ‘Deseronto’ klinkt daardoor al erg volwassen en zeer professioneel. Het is duidelijk dat de musici elk goed weten wat ze doen. Zowel de arrangementen als de composities kloppen.

Het debuutalbum van White Sands is wel een echte herfstplaat geworden. De songs zijn stuk voor stuk een tikje melancholiek. Het geheel is ook nog eens lekker warm opgenomen en daarmee is ‘Deseronto’ gewoon een heerlijke plaat geworden om met een glas wijn en een goed boek van te genieten bij het knetterende haardvuur. Fijn!

(Patrick)