January 2015 - White Room Reviews

De Nederlandse formatie Point Quiet kwam in 2011 met hun album Point Quiet. Voor die plaat kreeg het gezelschap lovende woorden voor hun americana/country noir. Nu komt het vijftal met de opvolger vna dat album. Ways And Needs Of A Night Horse, dat uitkomt via Continental/V2, moet Point Quiet een mooie start van 2015 bezorgen.

In elf nummers neemt Point Quiet de luisteraar mee op een rustieke reis waarbij de donkere, warme stem gelijk vertrouwd aanvoelt. Als deze stem dan in ‘Ways And Needs Of A Night Horse’ direct over hoop zingt, dan wordt het alleen nog maar vertrouwelijker. Die donkere vertrouwde, huiskamersfeer wordt in ‘Run All You Want’ ook aangehouden. ‘NY Or Not NY’ laat horen dat Point Quiet ook met iets swingender ritme goed uit de voeten kan. Het stemgeluid is hier ook iets rauwer. Ondanks de lichtelijke switch, blijft het erg aangenaam.

De akoestische muziek van het vijftal heeft regelmatig iets weg van Bob Dylan. ‘Told’ had zo op een van de latere albums van Dylan gepast. De leegte die af en toe in het nummer bewust wordt opgezocht, maakt het tot een sterk nummer. Als er in de loop van het nummer meer instrumenten bij komen, mis je alleen nog de rokerige Amerikaanse plattelandskroeg om de sfeer helemaal compleet te maken. De langste track van Ways And Needs Of A Night Horse, ‘Horses’, laat horen dat Point Quiet de luisteraar ook weet te grijpen als een track langer dan vijf minuten duurt.

Wie niet beter zou weten, zou vermoeden dat Point Quiet een groep uit het midden of zuiden van de Verenigde Staten was. Niets is minder waar. De band heeft in Nederland een perfecte bodem gevonden om ijzersterke americana te maken. Wie van Dylan met een vleugje Cash houdt, moet Ways And Needs Of A Night Horse zeker een kans geven.

(Ralf W.)