January 2015 - Gezien-Gehoord.nl

De Nederlandse Americana/Country Noir band Point Quiet stapt 2015 binnen met hun 2e album 'Ways And Needs Of A Night Horse'. De voorganger, simpelweg 'Point Quiet' geheten, werd in 2011 enthousiast ontvangen en dat mag toch wel als bijzonder gezien worden. Country Noir is nu eenmaal niet de muziek die door een miljoenen publiek op een voetstuk geplaatst wordt en komt in het algemeen een beetje somber over. Dijenkletsers als 'I viel with my reet in the prikkeldreed and I did my poepie payn', kun je dan ook wel vergeten, maar dat dit 2e album van hoogstaande kwaliteit is valt niet te ontkennen.

Ik moet bekennen dat ik niet stond te popelen om deze cd te recenseren. Eerdere ervaringen met Country Noir hebben niet tot een positieve bijdrage in het functioneren in mijn gezin geleid, maar dat is na het luisteren van dit album gelukkig anders.

Op vernuftige wijze weten Jan van Bijnen, Pascal Hallibert, Hans Custers, Daan van Diest en Simone Manuputty Country Noir met Americana invloeden te mengen. Zij hebben hun hart en ziel in deze productie gelegd en weten wederom een stemmig, zij het wat donker melancholisch, album te presenteren. Dat wordt met de titeltrack 'Ways And Needs Of A Night Horse', waarmee geopend wordt, al meteen duidelijk. 'Run All You Want' heeft al iets meer ritme als zijn voorganger en 'NY Or Not NY' zou je zelfs als vrolijk kunnen bestempelen. Point Quiet's interpretatie van Country Noir bestaat dus niet alleen maar uit kommer en kwel.

'The Man I Once Was' en 'Threnody' zijn nummers waarop je fijn kunt wegzwijmelen terwijl 'Trembling Stars' minstens tot mee-neuriŽn uitnodigt.

Het nummer dat er qua vrolijkheid en melodie boven uit springt is de afsluiter 'Maneras Y Necessidades', dat door de toevoeging van trompetten met Mexicaanse mariachi muziek te vergelijken is. Zo valt er door de grote variŽteit op deze cd voor iedereen wel iets te genieten.

Op 'Horses', mijn persoonlijke hoogtepunt, kom ik helaas ook het enige minpunt tegen. Iets minder viool was op dit prachtige nummer ook wel goed geweest, want na een naargeestige intro komt 'Horses' pas tot leven.

Ik kan alleen maar concluderen dat Point Quiet met 'Ways And Needs Of A Night Horse' een gedegen album heeft afgeleverd, waarin prima gemusiceerd wordt. Een album dat niet voor buitenlandse producties in dit genre onderdoet!

(Harm Lutke)