February 2015 - Muzine.nl

Het Haagse quintet Point Quiet maakt muziek die zich laat omschrijven als country noir of americana. De liedjes geven vaak een sombere kijk op het leven, roepen een gevoel van melancholie op en worden gezongen met een donkerbruine stem die enigszins doet denken aan die van Johnny Cash op American Recordings. Met Ways And Needs Of A Night Horse brengt de band haar derde album uit.

Er wordt afgetrapt met de titeltrack, een rustig nummer dat meteen mooi de toon zet voor de rest van het album. Al bij de tweede keer beluisteren klinkt het nummer vertrouwd en dat gevoel neemt bij vaker opzetten van de cd alleen maar toe. Naast de karakteristieke zang van Pascal Hallibert zijn het vooral de viool en accordeon die de aandacht trekken. Overigens is het vioolspel van Simone Manuputty wat mij betreft op de meeste nummers die volgen de smaakmaker, het subtiele sausje, wat de muziek op Ways And Needs Of A Night Horse on-Nederlands goed maakt.

NY Or Not NY klinkt aangenaam weemoedig, de ballad The Man I Once Was doet op een prettige manier denken aan Tindersticks en Trembling Stars bevat heerlijke loom gitaarspel. Het is slechts een greep uit de elf fraaie, ingetogen liedjes op Ways And Needs Of A Night Horse, dat letterlijk wordt afgerond met een exotische, instrumentale verwijzing naar het openingsnummer. Maneras Y Necessidas duurt - zeker voor liefhebbers van de Calexico-sound - eigenlijk te kort, maar het maakt de plaat rond en het melodietje van de aanstekelijke mariachi trompet blijft aangenaam hangen.

(Theo Stepper)