March 2015 - The Lock Keepers

De basis voor Point Quiet werd ooit gelegd door frontman Pascal Hallibert en bassist Hans Custers, dit vanuit de nog immer actieve formatie Templo Diez (check hun nieuwe album, Constellations….ook net uit!). Aanvankelijk acteerde Point Quiet overigens onder de naam White Sands met het geweldige debuut Desoronto (2007) als overtuigend bewijs dat kwaliteitsmuziek zeker niet alleen voorbehouden is aan bands van over de grote plas.

Altcountry- noir, of om het even welk ‘hokje’ men wenst te gebruiken, van hoog niveau uit Nederland. Na wat personele mutaties vond White Sands in Pascal Hallibert, Hans Custers, Jan van Bijnen, Simone Manuputty en Daan van Diest haar definitieve vorm.

Hoewel, er werd tussendoor dus ook nog een naamwisseling doorgevoerd: vanaf 2009 stappen ze dan ook als Point Quiet door het muzikale leven. Zanger en songsmid Pascal Hallibert, die zijn wieg ooit in Frankrijk zag staan, verkaste dan ook nog van Den Haag naar Amsterdam. Die stap heeft echter weinig invloed gehad op de muzikale richting van Point Quiet, of het zouden andere, in de hoofdstad opgedane, gezichtspunten en invalshoeken moeten zijn.

Want waar Point Quiet’s titelloze debuutalbum uit 2010 al als heel sterk & fraai betiteld kon worden, daar is opvolger Ways And Needs Of A Night Horse (2015) minstens even sterk. Zo niet: nog sterker.

En voor de liefhebbers -smaken verschillen immers- die na een ampele luisterbeurt niet direct overtuigd raken van dit chef d’oeuvre van Hallibert en consorten, daarvoor geldt wellicht een advies: geef dit album wat tijd, want het gebodene is van hoog niveau. Een heel eigen geluid met een enkele link naar een band als Calexico. Gedragen door de donkere zang van Hallibert, zijn mooie verhalende songs als ook de fraaie muzikale inkleuring van zijn kompanen met multi- instrumentalist Jan van Bijnen als vast ijkpunt.

Een band om te koesteren, Point Quiet. Dat bewijzen ze ook live, zo bleek recent nog maar eens in de Regentenkamer in Den Haag, dit ondanks een haperende PA.

Ways And Needs Of A Night Horse, een album zonder maar een minder moment verdient een breed publiek. Een publiek thuis of onderweg in één of andere geluidsdrager, maar ook bij een hopelijk snel uitdijende agenda waar het optredens betreft.

(Leo Kattestaart)